GK/GS

Latest Tamilnadu GK Questions Answers Notes

नमस्कार दोस्तों! हम आपके लिए आप की आने वाली २०२० की Competitive exam के लिए तमिलनाडु सामान्य ज्ञान के Question और Answer  लेकर आये हे जो आपको  SSC, Police और तमिलनाडु सरकार द्वारा लिए जाने वाली प्रतियोगिता स्पर्धा में काफी उपयोगी होगी। ये GK IMPORTANT questions or answers उन  प्रतियोगिता परीक्षा की तैयारी कर रहे छात्रों के लिए बहुत महत्त्वपूर्ण  हे।

तमिलनाडु हमारे दक्षिण भारत का राज्य हे। ब्रिटिश शासनकाल में तमिलनाडु मद्रास के नाम से जाना जाता था  । ब्रिटिश  शासनकाल में मद्रास ,मुंबई और बंगाल तीन मुख्य मथक थे उन में से एक होने के कारण तमिलनाडु ओर भारत में होने वाली प्रतियोगिता स्पर्धा में तमिलनाडु से जुड़े सामान्य ज्ञान के प्रश्न पूछे जाते हे उनके लिए ये  हमारे तमिलनाडु GK QUESTIONS OR ANSWERS काफी  महत्व पूर्ण हे । दोस्तों अगर आप भी तमिलनाडु राज्य और भारत में होने वाली किसी भी प्रतियोगिता परीक्षा की  तैयारी कर रहे हो तो हमारे GK TAMILNADU के QUESTIONS OR ANSWER को जरुर पढ़े।

जरुर पढ़ें: Paramount Complete GS Class Notes Pdf Download Free

Tamilnadu GK Questions Answers Notes :

1. Which Chief minister have been appointed maximum number of times ?
(A) M Karunanidhi (B) M G Ramachandran (C) J Jayalalithaa (D) C Raja gopalachari
(Ans : A)

2. Tamilnadu Capital City Chennai is formerly known as ?
(A) Madras (B) Chennapur (C) Chennapatti (D) None of these
(Ans : A)

3. What is the area of Tamil Nadu?
(A) 50,215 sq. mi. (B) 77,857 sq. mi. (C) 36,523 sq. mi. (D) 28,412 sq. mi.
(Ans : A)

4. Total Number of Districts of Tamilnadu state ?
(A) 34 (B) 32 (C) 28 (D) 30
(Ans : B)

5. Number of International Airports in Tamilnadu ?
(A) 3 (B) 5 (C) 4 (D) 2
(Ans : C)

6. Which water body is to the east of Tamil Nadu?
(A) Gulf of Kutch (B) Bay of Bengal (C) Gulf of Cambay (D) Arabian Sea
(Ans : B)

7. Which state is to the west of Tamil Nadu?
(A) Orissa (B) Kerala (C) Maharashtra (D) Nagaland
(Ans : B)

8. Which ocean is to the south of Tamil Nadu?
(A) Atlantic (B) Pacific (C) Indian (D) Antarctic
(Ans : C)

9. Which strait separates Tamil Nadu from Sri Lanka?
(A) Cook (B) Torres (C) Davis (D) Palk
(Ans : D)

10. How was Tamil Nadu formerly known?
(A) Madras (B) Ootacamund (C) Golconda (D) Vanga
(Ans : A)

Latest Tamilnadu GK

11. Which is the southernmost point of Tamil Nadu?
(A) Blair Point (B) Cape Horn (C) Castle Point (D) Cape Comorin
(Ans : D)

12. Which is the highest point in Tamil Nadu?
(A) Kudremukh (B) Pachmarhi (C) Doda Betta (D) Guru Peak
(Ans : C)

13. Which party came to power in Tamil Nadu in 1967?
(A) CPI (B) TDP (C) PWP (D) DMK
(Ans : D)

14. Who was Tamil Nadu’s first non-Congress chief minister?
(A) C. Rajagopalachari (B) M. Karunanidhi (C) C. Annadurai (D) K. Kamaraj
(Ans : C)

15. What is the state fruit of Tamilnadu ?
(A) Banana (B) Mango (C) Guava (D) jackfruit
(Ans : D)

16. Mid day meal scheme in Tamilnadu was Introduced by Which former Chief minister ?
(A) K Kamraj (B) M G Ramachandran (C) M Karunanidhi (D) None of these
(Ans : A)

17. The DANIDA-TNAHCP initiative of Tamil nadu is related to which among the following sectors?
(A) Infrastructure (B) Health (C) Education (D) Industry
(Ans : B)

18. Total number of Loksabha Constituencies in Tamilnadu ?
(A) 42 (B) 25 (C) 36 (D) 39
(Ans : D)

19. In how many zones, the Greater Chennai Police Commissionerate has been divided in Tamil Nadu?
(A) Three (B) Four (C) Five (D) Six
(Ans : B)

20. In which of the following district Indira Gandhi wild life sanctuary & national park is located ?
(A) Dharmapuri district (B) Coimbatore district (C) Karur (D) Theni
(Ans : B)

जरुर पढ़े: Unique Publications Samanya Hindi Book Pdf Download Free

Latest Tamilnadu samanya gyan:

21. From the following Which Public sector bank headquarters is located in Tamilnadu state ?
(A) Bank of Baroda (B) Canara bank (C) Union bank of India (D) Indian Overseas bank
(Ans : B)

22. In which year, name Chennai from Madras was officially changed ?
(A) 1993 (B) 1995 (C) 1997 (D) 1998
(Ans : B)

23. In which year, Madras State was renamed as Tamilnadu?
(A) 1960 (B) 1963 (C) 1969 (D) 1972
(Ans : C)

24. What is the name of seat of Corporation of Chennai?
(A) Chelmsford Building (B) Ripon Building (C) Cornwallis Building (D) Dalhousie Building
(Ans : B)

25. Vijayalaya Chola established Which of the following as new capital ?
(A) Madurai (B) Thanjavur (C) Krishnagiri (D) Tiruchi
(Ans : B)

26. Koodal is old name of Which city ?
(A) Tiruppur (B) Tirunelveli (C) Madurai (D) None of these
(Ans : C)

27. Which City is largest Knitwear exporter ?
(A) Salem (B) Coimbatore (C) Andipatti (D) Tirupur
(Ans : C)

28. From the following Which city is called “Manchestar of South India ” ?
(A) Coimbatore (B) Chennai (C) Tirunelveli (D) Namakkal
(Ans : A)

29. Which of the following state is North to Tamilnadu ?
(A) Kerala (B) Karnataka (C) Andhra pradesh (D) None of these
(Ans : C)

30. What is the Rank of Tamilnadu among Indian states by area ?
(A) 14 (B) 3 (C) 9 (D) 11
(Ans : D)

तमिलनाडु सामान्य ज्ञान :

31. Yercaud hill station is located in Which district ?
(A) Tiruchirappalli (B) Salem (C) Erode (D) Tirunelveli
(Ans : B)

32. Theni distict is split from Which district in 1997 ?
(A) Madurai (B) Coimbatore (C) Tiruchirappalli (D) None of these
(Ans : A)

33. In 1956 there are……………….number of districts in Tamilnadu ?
(A) 19 (B) 20 (C) 24 (D) 13
(Ans : D)

34. Whose nickname is “Mango of Salem” ?
(A) K Kamaraj (B) PT Rajan (C) C Raja gopalachari (D) M Karunanidhi
(Ans : C)

35. In which year Madras state was renamed as Tamilnadu ?
(A) 1952 (B) 1962 (C) 1966 (D) 1969
(Ans : D)

36. “Amma Unavagam” scheme provides?
(A) Subsidized fertilizers at low prices (B) Free Purified Water for families
(C) Subsidized food at low prices (D) Free meals for pilgrims at Temples
(Ans : C)

37. Who amongst the following is acknowledged as “king Maker” ?
(A) M Karunanidhi (B) K Kamraj (C) C Rajagopalachari (D) None of these
(Ans : B)

38. In Which year AIADMK party is founded ?
(A) 1967 (B) 1974 (C) 1971 (D) 1972
(Ans : D)

39. Who is the founder of AIADMK ?
(A) C Annadurai (B) M G Ramachandran (C) J Jayalalithaa (D) None of these
(Ans : B)

40.Which of the following dam is built on Kaveri river ?
(A) Mettur dam (B) Dudhawa dam (C) Almatti dam (D) Mullaperiyar dam
(Ans : A)

दोस्तों आप हमारे साथ इसी तरह जुड़े रहे ताकि हम प्रतिदिन आपकी प्रतियोबेहतरीन गिता परीक्षा की बेहतरीन तैयारी के लिए कुछ -कुछ study material लाते रहे।

उपर दिए गये तमिलनाडु के questions or answers आप को तमिलनाडु और भारत सरकार द्वारा लिये जाने वाली प्रतियोगिता स्पर्धा में बहुत  उपयोगी होगे।

I HOPE  FRIENDS आपको हमारी आज की पोस्ट में दी गयी तमिलनाडु  के Question or answers notes आपको पसंद आयी होगी। और आपके लिए तमिलनाडु सामान्य ज्ञान के QUESTIONS OR ANSWERS NOTES आप को बहुत उपयोगी साबित होगी।

Must Read Disclaimer: SARKARIPOST is only for the Educational Purpose & Education sector. We are not owner of any Book, Notes, Magazine, PDF Materials, eBooks Available on it, Neither it been Created nor Scanned. We are only provide the link and Material already Available on the Internet. If any Violates the Law or there is a Problem so Please Just CONTACT US.

Railway Exams Related Study Materials FREE – Click Here

दोस्तों Daily Latest Paid eBook & Current Affairs, GK Notes, Couching Study Materials, Monthly Magazines FREE Download करने के लिए हमेशा हमारी Website Daily Visit कीजिऐ और अपनी आने वाली Competitive Exams की तेयारी सरल तरीके से कीजिये। अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये SHARE भी कर सकते हे ताकि और भी Students को मुक्त में PAID PDF BOOK मिल पाए। धन्यवाद्।

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.