History

Indian History Objective GK Questions Answers

Indian History Objective GK

Hello Guys! Indian History General knowledge 50 Questions Answers For Your Up Coming Competitive Exams 2019. Its Best Way To preparation. Indian History Objective GK Questions Answers Keys with Full Details in Article Bottom.

Indian History Objective GK Questions:

1. Arrange the following in chronological order :(SSC CGL 1st Sit. 2010)
1. Tughlaqs 2. Lodis
3. Saiyids 4. Ilbari Turks
5. Khiljis
(a) 1, 2, 3, 4, 5 (b) 5, 4, 3, 2, 1
(c) 2, 4, 5, 3, 1 (d) 4, 5, 1, 3, 2

2. Who was the founder of The Servants of India Society? (SSC CGL 1st Sit. 2010)
(a) G..K. Gokhale (b) M.G. Ranade
(c) B.G. Tilak (d) Bipin Chandra Pal

3. Mahatma Gandhi was profoundly influenced by the writings
of (SSC CGL 1st Sit. 2010)
(a) Bernard Shaw (b) Karl Marx
(c) Lenin (d) Leo Tolstoy

4. The monk who influenced Ashoka to embrace Buddhism was (SSC CGL 2nd Sit. 2010)
(a) Vishnu Gupta (b) Upa Gupta
(c) Brahma Gupta (d) Brihadratha

5. The Lodi dynasty was founded by (SSC CGL 2nd Sit. 2010)
(a) Ibrahim Lodi (b) Sikandar Lodi
(c) Bahlol Lodi (d) Khizr Khan

6. Harshvardhana was defeated by (SSC CGL 2nd Sit. 2010)
(a) Prabhakaravardhana
(b) Pulakesin II
(c) Narasimhasvarma Pallava
(d) Sasanka

7. Who among the following was an illiterate ? (SSC CGL 2nd Sit. 2010)
(a) Jahangir (b) Shah Jahan
(c) Akbar (d) Aurangazeb

8. Which Governor General is associated with Doctrine of Lapse ? (SSC CGL 2nd Sit. 2010)
(a) Lord Ripon (b) Lord Dalhousie
(c) Lord Bentinck (d) Lord Curzon

9. The Greek ambassador sent to Chandragupta Maurya’s Court was : (SSC CGL 1st Sit. 2011)
(a) Kautilya (b) Seleucus Nicator
(c) Megasthenes (d) Justin

10. Identify the European power from whom Shivaji obtained cannons and ammunition: (SSC CGL 1st Sit. 2011)
(a) The French (b) The Portuguese
(c) The Dutch (d) The English

Read Also: Blood Relation Questions Answers for Bank Exams 2019

11. The call of “Back to the Vedas” was given by: (SSC CGL 1st Sit. 2011)
(a) Swami Vivekananda
(b) Swami Dayanand Saraswati
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Raja Ram Mohan Roy

12. Simon Commission was boycotted by the nationalist leaders of India because: (SSC CGL 1st Sit. 2011)
(a) they felt that it was only an eyewash
(b) all the members of the Commission were English
(c) the members of the Commission were biased against India
(d) it did not meet the demands of the Indians

13. Who among the following British persons admitted the Revolt of 1857 as a national revolt? (SSC CGL 1st Sit. 2011)
(a) Lord Dalhousie (b) Lord Canning
(c) Lord Ellenborough (d) Disraeli

14. Which of the following is called the ‘shrimp capital of India’? (SSC CGL 1st Sit. 2011)
(a) Mangalore (b) Nagapatnam
(c) Kochi (d) Nellore

15. Mention the place where Buddha attained enlightenment (SSC CGL 2nd Sit. 2011)
(a) Sarnath (b) Bodh Gaya
(c) Kapilavastu (d) Rajgriha

16. Coronation of Shivaji took place in (SSC CGL 2nd Sit. 2011)
(a) 1627 A.D. (b) 1674 A.D.
(c) 1680 A.D. (d) 1670 A.D.

17. The System of Dyarchy was introduced in India in (SSC CGL 2nd Sit. 2011)
(a) 1909 (b) 1935
(c) 1919 (d) 1945

18. The Editor of ‘Young India’ and ‘Harijan’ was (SSC CGL 2nd Sit. 2011)
(a) Nehru (b) Ambedkar
(c) Mahatma Gandhi (d) Subash Chandra Bose

19. Who of the following attended all the Three Round Table Conferences? (SSC CGL 2nd Sit. 2011)
(a) B.R. Ambedkar (b) M.M. Malavia
(c) Vallabhbhai Patel (d) Gandhiji

20. Which king is referred to as Devanampiya Piyadassi (Beloved of the Gods) in the inscriptions? (SSC CGL 1st Sit. 2012)
(a) Asoka (b) Harsha
(c) Bindusara (d) Chandragupta Maurya

21. Name the Maratha Saint who was a contemporary of Shivaji. (SSC CGL 1st Sit. 2012)
(a) Saint Eknath (b) Saint Tukaram
(c) Saint Dhyaneshwar (d) Namdev

22. Which of the following cereals was among the first to be used by man? (SSC CGL 1st Sit. 2012)
(a) Rye (b) Wheat
(c) Barley (d) Oat

23. The treaty of Versailles restored Alsace-Lorraine to: (SSC CGL 2nd Sit. 2012)
(a) Italy (b) Britain
(c) France (d) Belgiun

24. The Asokan Edicts were deciphered first by: (SSC CGL 2nd Sit. 2012)
(a) Sir John Marshall (b) Sir William Jones
(c) Charles Wilkins (d) James Princep

25. Who favoured the Artic Home thoery of the Aryans? (SSC CGL 2nd Sit. 2012)
(a) Pargiter (b) A. C. Das
(c) B. G. Tilak (d) Jacobi

26. Who was the teacher of Gautama Buddha? (SSC CGL 2nd Sit. 2012)
(a) Panini (b) Alara Kalama
(c) Kapila (d) Patanjali

27. The prose collection of the vedic poems are: (SSC CGL 2nd Sit. 2012)
(a) Samhitas (b) Upanishads
(c) Aranyakas (d) Brahmanas

28. Non-violence as taught and practised by Mahatma Gandhi is rooted in the Indian Doctrine of(SSC CGL 1st Sit. 2012)
(a) Swaraj (b) Swadeshi
(c) Satyagraha (d) Ahimsa

29. Who was the founder of the Aligarh Movement ? (SSC CGL 1st Sit. 2012)
(a) Syed Amir Ali
(b) Maulvi Chiragh Ali
(c) Sir Syed Ahmed Khan
(d) Abdul Halim Sharar

30. ‘Prince of Pilgrims’ was the name attributed to (SSC CGL 1st Sit. 2012)
(a) Plutarch (b) Hiuen Tsang
(c) Fa-Hien (d) I-Tsing

31. Where did Buddha deliver his first sermon ? (SSC CGL 1st Sit. 2012)
(a) Sarnath (b) Rajagriha
(c) Kapilavastu . (d) Bodh-Gaya

32. Name the Mughal Prince, who translated Bhagavat Gita into Persian ? (SSC CGL 1st Sit. 2012)
(a) Dara Shukoh (b) Sulaiman Shukoh
(c) Khusru (d) Murad

33. The surgery that was practised in ancient India is known from the works of which of the following scholars ? (SSC CGL 1st Sit. 2012)
(a) Atreya (b) Sushruta
(c) Charaka (d) Vagbhata

34. Who among the following was the First Viceroy of India? (SSC CGL 2nd Sit. 2012)
(a) Lord Ripon (b) Lord Curzon
(c) Lord Mountbatten (d) Lord Canning

35. Prithvi Raj Chauhan was defeated in the Second Battle of Tarain by (SSC CGL 2nd Sit. 2012)
(a) Mahmud Ghazni (b) Muhammad Ghori
(c) Qutbuddin Aibak (d) Yalduz

36. The original name of Nana Phadnavis was (SSC CGL 2nd Sit. 2012)
(a) Mahadaji Sindhia (b) Tukoji Holkar
(c) Narayan Rao (d) Balaji Janardan Bhanu

37. Who among the following first propounded the idea of Basic Education? (SSC CGL 2nd Sit. 2012)
(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Mahatma Gandhi
(d) Dayanand Saraswati

38. Arrange the following in chronological order: (SSC CGL 2nd Sit. 2012)
I. Dandi March
II. Simon Commission
III. Poona Pact
IV. Gandhi Irwin Pact
(a) II, I, III, IV (b) II, I, IV, III
(c) IV, III, I, II (d) IV, III, II, I

39. The city of Prayag was named Allahabad – the city of Allah by (SSC CGL 2nd Sit. 2012)
(a) Aurangzeb (b) Akbar
(c) Shahjahan (d) Bahadur Shah Zafar

Read Also: Bank Exams Preparation Reasoning Ability Book Pdf Download Free

40. Who gave the title of “Mahamana” to Madan Mohan Malviya ? (SSC CGL 1st Sit. 2013)
(a) Bal Gandadhar Tilak
(b) Dada Bhai Naurozi
(c) Gopal Krishna Gokhale
(d) Mahatma Gandhi

41. Who was the Viceroy of the time of Quit India Movement ? (SSC CGL 1st Sit. 2013)
(a) Lord Irwin
(b) Lord Mountbatten
(c) Lord Wavell
(d) Lord Lin Lithgow

42. Who was the other Congress leader who joined with Motilal Nehru to start the Swaraj Party in 1923? (SSC CGL 1st Sit. 2013)
(a) G.K. Gokhale (b) B.G. Tilak
(c) Chittaranjan Das (d) M.K. Gandhi

43. What is the first sermon of Buddha called as ? (SSC CGL 1st Sit. 2013)
(a) Mahaparinivansutta
(b) Brahmajalasutta
(c) Dhammachakkapabattanasutta
(d) Kachchayanagottasutta

44. From which of the following banks did Madan Mohan Malaviya take loans for financing “The Hindustan Times”? (SSC CGL 1st Sit. 2013)
(a) State Bank of India
(b) Punjab National Bank
(c) Bank of Maharashtra
(d) Bank of Baroda

45. Where are the Todas found ? (SSC CGL 1st Sit. 2013)
(a) Madhya Pradesh
(b) Tamil nadu
(c) Rajasthan
(d) Aruncachal Pradesh

46. Rowlatt Act 1919 was enacted during the period of (SSC CGL 2nd Sit. 2013)
(a) Lord Chelmford (b) Lord William
(c) Lord Minto (d) Lord Bentinck

47. Panchayati Raj System was implemented first in the pair of states (SSC CGL 2nd Sit. 2013)
(a) Andhra Pradesh and Rajasthan
(b) Assam and Bihar
(c) Arunachal Pradesh and Uttar Pradesh
(d) Punjab and Chandigarh

48. Which of the following tribes is associated with the “Tana Bhagat” movement? (SSC CGL 2nd Sit. 2013)
(a) Uraon (b) Munda
(c) Santhal (d) Kondadora

49. Who founded the Naujawan Bharat Sabha?
(a) B. C. Pal
(b) G. Subramania Iyer
(c) Sardar Bhagat Singh
(d) Rukmani Lakshmipathi

50. The Narendra Mandal or Chamber of Princes was inaugurated in 1921 by (SSC CGL 2nd Sit. 2013)
(a) Lord Curzon
(b) Lord Wellesley
(c) Duke of Cannaught
(d) Duke of Wellingdon

Indian History Objective GK Questions Answers keys with Full Details:

1. (d)
2. (d) The Servants of India Society was formed in Pune,
Maharashtra, on June 12, 1905 by Gopal Krishna Gokhale, who left the Deccan Education Society to form this association.
3. (d)
4. (b) Upagupta (c. 3rd Century BC) was a Buddhist monk. mAccording to some stories in the Sanskrit text Ashokavadana, he was the spiritual teacher of the Mauryan emperor Ashoka.
5. (c)
6. (b)
7. (c)
8. (b) The doctrine of lapse was an annexation policy purportedly devised by Lord Dalhousie, who was the Governor General for the East India Company in lndia between 1848 and 1856.
9. (c) 10. (b) 11. (b) 12. (b) 13. (d) 14. (d)
15. (b) 16. (b) 17. (c) 18. (c) 19. (a)
20. (a) King Asoka assumed the title Devanampiya Piyadasi which means “Beloved-of-the-Gods, He who Looks on with Affection”.
21. (b) Shivaji, the great Maratha King and founder of a nationalist tradition was contemporary of Tukaram. Tukaram introduced Shivaji to Ramdas for his spritual education.
22. (b) Wheat was the first cereal to be cultivated by man. In several places in the Middle East it was sowed, tended and reaped soon after 8000 BC. The people of Jericho are the first known to have lived mainly from the cultivation of crops.
23. (c) After approximately 200 years of French rule, Alsace and the German-speaking part of Lorraine were ceded to Germany in 1871 under the Treaty of Frankfurt. In 1919, both regions were returned to France.
24. (d) James Princep was an English scholar and antiquary. From 1832 to 1838 he was assay-master in the India Government Mint, Kolkata. He is most noted as a philologist for fully deciphering and translating the
rock edicts of Asoka from the Brahmi script.
25. (c) Tilak propounded the theory of the Arctic home of the Aryans, meaning that the Aryans originated in the Arctic region, and later, on the journey south, divided into two branches. One branch went to Europe, while the other branch came to India.26. (b) Alara Kalama was a hermit saint and a teacher of yogic meditation who lived near Rajagriha. According to the Pali Canon scriptures, he was one of the teachers of Gautama Buddha.
27. (a) As Samhita is the collection of the mantras, so sometimes Samhitas are referred to as Mantras. Most of these mantras or hymns are concerned with nature and deities.
28. (d) 29. (c) 30. (b) 31. (a) 32. (a) 33. (b)
34. (d) Lord Canning was the Governor General of India from 1856 – 1862 and the first Viceroy in India from 1 November 1858. Lord Mountbatten was the First Governor General of Independent India.
35. (b) 1191 – First Battle of Tarain in which Prithviraj Chauhan defeated Mohd. Ghori.1192 – Second Battle of Tarain in which Mohd.Ghori defeated Prithviraj Chauhan.
36. (d)
37. (c) The first major attempt in curriculum reconstruction in India was made in 1937 when Gandhiji propounded the idea of Basic Education.
38. (b) Simon Commission (1927) > Dandi March (1930) > Gandhi Irwin Pact (1931) > Poona Pact (1932)
39. (b) Emperor Akbar named Prayag as Allahabad – City of God- also called Allahabad in 1575 AD. The city of Allahabad is situated at the confluence of three rivers – Ganga, Yamuna and the invisible Saraswati. Every 12th year when the waters are felt to be especially purifying, Allahabad holds a much greater festival called
Kumbh Mela. Built by Emperor Akbar in 1583 AD, the Allahbad fort stands on the banks of the river Yamuna near the confluence site i.e SANGAM.

Read Also: Arun Sharma Quantitative Aptitude 8th Edition Book Pdf Download

40. (d) Madan Mohan Malaviya was an Indian educationist and politician notable for his role in the Indian independence movement and as the two time president of Indian National Congress. He was respectfully addressed as Pandit Madan Mohan Malaviya and also addressed as ‘Mahamana’ by Mahatama Gandhi.
41. (d) Lord Linlithgow was Viceroy of India from 1936 to 1944 and this eight years period was longest reign as Viceroy of India.
42. (c)
43. (c) The Dhammacakkappavattana Sutta is considered to be a record of the first teaching given by Gautama Buddha after he attained enlightenment. The main topic of this sutra is the Four Noble Truths, which are the central teachings of Buddhism that provide a unifying theme, or conceptual framework, for all of Buddhist thought.
44. (b) 45. (b)
46. (a) The Rowlatt Act was passed by the Imperial Legislative Council in London on 18 March 1919, indefinitely extending “emergency measures” enacted during the First World War in order to control public unrest and root out conspiracy. Lord Chelmsford (1916 to 1921) was the Viceroy of India then.
47. (a) Jawaharlal Nehru inaugurated the first generation of panchayat raj at Nagaur in Rajasthan on 2 October
1959. It was also implemented in Andhra Pradesh in the same year as per the recommendations of the Balwant Rai Mehta Committee.
48. (a) Tana Bhagat movement was apparently initiated in 1914 by a young Oraon tribesman known as Jatra Oraon.
49. (c) The Naujawan Bharat Sabha was founded by Bhagat Singh in March 1926 and was declared illegal under the Criminal Law Amendment Act of 1908 in September 1934. Its purpose was to forment revolution against the British Raj by gathering together worker and peasant youths.
50. (c) The chamber of Princes was instituted on 8 February 1921. The inauguration ceremony was performed by His Royal Highness the Duke of Connaught in the Diwan–i–am of Red Fort on be; half of His Majesty the King Emperor.

Leave a Comment

error: Alert: Content is protected !!